Bir tütsüleyici veya tütsüleme fırınının gururlu sahibi misiniz? O halde tam trendin içindesiniz, çünkü yiyecekleri lezzetli duman aromalarıyla tatlandırmak her zamankinden daha popüler. Çok özel tatlar yaratmak ve misafirlerinize gerçek bir duman sinyali göndermek için hangi odun türlerini kullanabileceğinizi gösteriyoruz.
Temel olarak, düşük reçine içeriğine sahip tüm ahşap türleri tütsüleme için uygundur. Bir odun çok fazla reçine içeriyorsa, duman gelişimi çok yoğun olur ve yiyeceğin üzerinde bir film gibi çekici olmayan bir reçine tabakası birikebilir. Ayrıca, kullanılan odunun kimyasal işlem görmemiş ve mümkün olduğunca kuru olduğundan emin olun.
Doğru ahşap türünün seçimi elbette kişisel zevkinize ve deneme isteğinize bağlıdır. Belirli bir ahşap türünün ortaya çıkarabileceği çok sayıda lezzet inanılmaz derecede çok yönlüdür.
Meşe odunu çok yoğun bir aromaya ve keskin-odunsu bir tada sahip baharatlara sahiptir. Bu nedenle kırmızı et, pirzola veya yılan balığı gibi çok yağlı balıklar için çok uygundur.
Huş ağacından elde edilen duman özellikle hafif bir aroma ile karakterize edilir. İnce duman, tütsülenmiş yiyeceğe ölçülü bir tatlılık katar ve bu nedenle hassas balık ve kümes hayvanlarına mükemmel bir eşlik eder.
Hickory, Amerika’daki barbekü sahnesinin daimi favorisidir. Bunda şaşılacak bir şey yok, çünkü bu çok sert odunun dumanı taklit edilemez: çok keskin, yoğun pastırma aromalı, güçlü dumanlı-tatlı. Domuz eti, pirzola ve jambon hickory dumanı ile harika bir şekilde rafine edilir.
Deniz ürünlerini ve balıkları tütsüleyerek rafine etmek istiyorsanız, leylak sizi heyecanlandıracak: Bu dumanın aroması çiçekli ve hafif karakteriyle büyüler. Çiçek yoğunluklu duman, yumuşak kuzu eti ile de iyi gider.
Yaban domuzu, karaca veya geyik eti olsun, av eti tütsülemek için kesinlikle erik odunu kullanmalısınız, çünkü aroması güçlü meyvemsi ve yoğun tatlıdır. Eşsiz av eti lezzeti böylece bir kez daha vurgulanır.
Meyveli nüansları sevenler elma ağaçlarından elde edilen odunlara ulaşır. Ortaya çıkan duman çok meyvemsi ve yoğundur, ancak yine de hafiftir. İyi somon ve her türlü kümes hayvanı eti bu duman notasından yararlanır.
Badem odunu ile tütsülemede özellikle hassas, cevizimsi lezzet nüansları ortaya çıkar. Uzmanlar bu tütsüleme odununu, neredeyse tüm et türleriyle iyi gittiği için gerçek bir çok yönlü olarak takdir etmektedir.
Ceviz odunu sadece deneyimli sigara profesyonelleri içindir: Bu odunun ağır duman aroması en yoğun olanlardan biri olarak kabul edilir ve çok çabuk acılaşabilir. Bu nedenle, ceviz genellikle biraz daha yumuşak, meyveli meyve ağacı odunlarıyla birleştirilir. Doğru dozajlanmış ceviz odunu özellikle dana biftekleri, domuz eti ve kuzu eti için uygundur.