CCP’nin tam olarak ne olduğunu bilmekten mutlu olanlar şimdi bu soruyu düşünebilirler: PRP nedir? AB rehber dokümanı “PRP ve HACCP” ile yeni bir terim ortaya atılmıştır. Sonuç olarak, gelecekte kuruluşlar sadece CCP’lerini değil, aynı zamanda PRP’lerini de tanımlamak zorunda kalacaklardır. Bununla tam olarak neyin kastedildiği uzmanımız Ar. Ad. tarafından açıklanmaktadır.
PRP nedir ki zaten? “Temel gereklilikler” anlamına gelen “Ön Koşul Programları” anlamına gelir. Bu bağlamda, genellikle temel hijyen önlemlerinden veya önleyici programlardan bahsedilir. Kılavuzun kendisi bunu iyi hijyen ve iyi üretim uygulamalarının bir kombinasyonu olarak görmektedir. Bu da hijyen ve kalite yönetimini birbirine yaklaştırmaktadır.
Her bir madde için açıklayıcı açıklamalar bulunmaktadır; örneğin, “Hammadde” başlıklı 10. madde altında, “ilk giren ilk çıkar” anlamına gelen iyi bilinen “FiFo” ilkesine daha az bilinen “FeFo” ilkesi eklenmiştir. “FeFo”, “ilk kullanım süresi dolan, ilk çıkar” anlamına gelir ve “ilk kullanım süresi dolan” olarak tercüme edilir. İkincisi “FiFo “dan daha da önemlidir, çünkü belirli bir ürünün sonraki teslimatının daha önce teslim edilenden daha kısa bir raf ömrüne sahip olması mümkündür.
Bir PRP örneği olan “çalışma metodolojisi” özellikle önemlidir. Kılavuz bunu, çalışma talimatlarının “açık ve basit” tutulması gerektiği şeklinde anlamaktadır. Bu özellikle, bir KY standardının resmi gerekliliklerini takip ettikleri için genellikle çok karmaşık çalışma talimatlarını takip eden KY sertifikalı şirketleri ilgilendirmektedir.
Bir hastalık salgını durumunda, çalışma talimatları önemli bir rol oynar. Ancak bunlar personele dağıtıldığında ve tüm çalışanlar eğitildiğinde bir şirket özen yükümlülüğünü yeterince gösterebilir. Ancak, bu sadece çalışma talimatları anlaşılabilir olduğunda işe yarar. Ne yazık ki uygulamada çoğu zaman durum böyle değildir. Burada kalite yönetimi ile gıda güvenliği arasında çözülmesi gereken bir çıkar çatışması söz konusudur.
AB kılavuzu “PRP ve HACCP” gelecekte çok önemli hale gelecektir. Resmi gıda kontrolü henüz PRP’leri sormasa bile, etkilenen işletmelerin bununla ilgilenmesi kesinlikle mantıklıdır. Ancak asıl soru bunu ne zaman yapacaklarıdır. Sorulacak sorulardan biri, “Hangi PRP’leri tanımladınız?” olacaktır.
Özellikle, işletmelerin dokümantasyonlarını HACCP dokümantasyonu ve PRP dokümantasyonu olmak üzere iki kısımda yapılandırmayı düşünmeleri gerekir. İyi olan şey, PRP’lerin birçoğunun kuruluşta uygulanıyor olması, sadece bu şekilde tanımlanmamış olmalarıdır.